2013. szeptember 5., csütörtök

Lehet csobbanni

A jelenlegi fürdő-állapotunk tehát így néz ki:




Igen, jól látjátok, nincs burkolat, nincs mosdókagyló, nincs fűtés. Az ok: nincs pénz. Szóval szépen sorjában mindent, lehet gyűjtögetni; legalább lesz időnk gondolkodni (és reménykedni, hogy nyerünk a lottón, és jöhet a cementlap is :)
De a lényeg megvan: most már biztos, hogy télen nem kell a fűtetlen folyóson kimenni a kis fürdőbe, reményeink szerint ezt felfűti majd a cserépkályha, ami pont szemben van az ajtóval. Ha nem, a fűtőtestet előre hozzuk a listán. (Már tegnap is eszembe jutott, de most ismét: ígérem, hamarosan teszek fel alaprajzot, hogy mindent tisztán lássatok.)

Tegnap összeadtam a kiadás-listánkon a fürdőhöz kapcsolódó tételeket...Hát, legyen elég annyi, hogy abból a pénzből akár két konyhára is futotta volna...(legalábbis a mi terveink szerintire) és még nincs kész. Hm. Igyekszem nem kétségbe esni.

Amire menet közben rájöttem, és azt hiszem, nem csak velem eshet meg, hogy elsiklom az "apróságok" felett,tehát  leírom tanulságként:
- a kád nem csak magából a kádból, hanem csaptelepből (ami simán lehet drágább, mint maga a kád), aláfalazásból és csempéből vagy előlapból, illetve szifonból áll.
- a wc sem csupán a kerámia wc-testet jelenti, kell még hozzá ülőke és öblítő tartály is.
- a fal nem csak téglákból áll, oda kell számolni még a vakoló anyagot és a kőműves munkadíját is.
- no és a csempéhez/járólaphoz ragasztó és fuga is kell - mindenből egy zsákkal több, mint amit ajánlanak, legalábbis nálunk mindenből után kellett vásárolni a konyha esetében :P De a fürdőnél már tapasztalt rókák leszünk :)

Tehát a lényeg, az előzetes kalkuláció még akkor is megdől, ha a fenti apróságok már ott eszedbe jutnak. Amit elképzelsz és szánsz a dologra kiadásként, minimum 20 %-kal meg kell toldani. (Vagy többel, de ennyit olvastam egy felújítós magazinban :) - amit persze kicsit későn találtam meg a többi között :( És hát a ház is lakva ismerszik meg, nem csak az ember, egy pöpec és drága felújítás után is simán kiderülhet, hogy kevés a konnektor vagy egyszerűen csak szar helyen van; hogy a konyhában messze van a villanykapcsoló a szobaajtótól (vagy csak szokni kell a hatalmas tereket?). Ez az első házunk, nem lehet minden döntésünk tökéletes elsőre. De visszatérve a fürdőre: az asszimmetrikus sarokkád mindenképpen az. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése